Cos de vestit de seda acanalada negra i aplicacions de pedreria

    next
    prev
  • Museu d'Història de Sabadell (cc-by-nc-nd 4.0) Walden/Museu d'Història de Sabadell
  • Museu d'Història de Sabadell (cc-by-nc-nd 4.0) Walden/Museu d'Història de Sabadell
  • Museu d'Història de Sabadell (cc-by-nc-nd 4.0) Walden/Museu d'Història de Sabadell
  • Museu d'Història de Sabadell (cc-by-nc-nd 4.0) Walden/Museu d'Història de Sabadell
  • Museu d'Història de Sabadell (cc-by-nc-nd 4.0) Walden/Museu d'Història de Sabadell

Cos de vestit de seda acanalada negra i aplicacions de pedreria

Creador: 
Fanny Ricot
Cronologia: 
1890-1899
Gènere: 
Dona

Cos de vestit de seda acanalada negra, molt ric en ornamentació. Coll alt, acabat amb una tira de ras amb dues costures mecàniques i ornamentat amb una punta. Són dos cossos sobreposats. El primer, de ras, és el folre, tallat amb el patronatge habitual cenyit a l’esquena (costura al mig i 3 peces corbes per costat). En aquest primer cos, s’hi ha cosit els gafets que tanquen la peça: L'obertura és sencera i davantera cordada amb 26 gafets metàl·lics (3 al coll) que queden completament dissimulats per una corbata de blonda que surt just sota el coll. El cos superior, de teixit més gruixut, acanalat, i amb un patronatge més simple a l’esquena (no hi ha costura central i només una peça corba per costat), s’obre també per davant, però no es corda de cap manera, sinó que queda subjecte al folre. L’obertura queda dissimulada per dues tires de punta sota la corbata. Els dos cossos acaben en punta per davant, i el de darrere amb un faldonet de doble taula. Les mànigues són estretes, muntades, i a l’espatlla mostren un arrugat decoratiu que actua com si fos una espatllera. El puny és acampanat i es subjecta amb tres gafets. Per davant el cos es cenyeix a la cintura amb un cinturonet també amb dos gafets. Màniga sastre, una mica arrugada al colze. Interior molt ben acabat, confecció molt acurada. A l’interior s’hi pot observar el patronatge habitual, que cenyeix la peça a la cintura. Té 13 barnilles (dues no es veuen perquè queden sota els gafets). Una cinta de seda acanalada cenyeix el cos a la cintura, i a sobre s’hi ha estampat la etiqueta de “Fanny Ricot Barcelona” amb l'escut reial. L’ornamentació de la peça és molt luxosa, carregada de pedreria i puntes. El cos superior, a mode de torera, està tot voltat d’una franja de 5 cm de pedreria negra que no està aplicada directament, sinó que és una cinta de pedreria aplicada, elaborada amb fil (que ha anat perdent el color negre, oxidant-se, de manera que l’aspecte actual no és, probablement, l’original). Seguint l'obertura d’aquest cos superior, a ambdós costat, que imita una mica una torera, hi ha tres cintes plegades amb una imitació de sivella amb pedreria. La punta central cau en forma de xorrera, donant volum i moviment al cos. Els punys estan també acabats amb pedreria i punta i, per darrere, a sota del coll, hi segueix una cinta de pedreria. Pel que fa el patronatge, l’esquena té dos costadets per banda, que neixen de la cisa, i costura central. Davant, a cada costat de l'obertura, hi ha dues pinces i unes pinces laterals uneixen el davant i el darrere. A l'exterior no es pot apreciar el patronatge. A l'esquena es pot apreciar les costures laterals, que han estat lleugerament desplaçades.

Vocabulari

Acanalat

Lligat en què els cordons superficials produïts per les bastes d’ordit o de trama són separats per unes canals ben pronunciades. (DIEC)

Gafet

Peça en forma de ganxo o croc que ficada dins d’una anelleta serveix per a cordar o descordar dues coses o parts d’una cosa. Gafeta: Anelleta per on es passa el gafet. Poden ser metàl•liques o bé fetes de fil.

Blonda

Punta teixida amb dues classes de seda, l’una de torsió fluixa i l’altra de torsió molt forta, o amb fibres químiques.

Faldó

Part d’una peça de vestir, o de l’armadura antiga, que penja sense cenyir-se al cos. (DIEC)

Taula

Plec pla, generalment ample, que s'obre en ventall.

Puny

Part o allargament de la màniga que cobreix el puny.

Barnilla

Cadascuna de les làmines llargues, fortes i flexibles que formen l'armadura que sosté un paraigua, una ombrel·la, una cotilla, un ventall, etc. En el cas de les barnilles dels vestits, aquestes solien estar folrades o, en alguns casos, amagades a les costures o entre el folre i el teixit exterior de la peça. tot i que en un inici es feien de barba de balena (anomenades aleshores "balenes"), se'n troben també de metàl·liques, de celul·losa o altres materials.

Costadet

Part lateral del tors, tallada en diverses peces, que permeten entallar i ajustar la peça sobre el cos.

Cisa

És la part inferior de la copa de la màniga per on es cus amb la resta del cos.

Pinça

Plec cosit per a estrènyer certes parts d'un vestit (TERMCAT)

Firma

Fanny Ricot Barcelona

Fanny Ricot Ruet, a qui de vegades se l’ha anomenat erròniament "Fanny Ricol", va néixer a Lió el 1855 i va morir a Barcelona el 14 d’abril de 1947. És és un altre dels noms que arriben als nostres dies a través d’una etiqueta. En el cas d'aquesta modista, s'han pogut localitzar quatre peces: dos cossos de vestit i un vestit sencer, format per cos i faldilla, que van ser realitzats pels voltants de 1900, entre 1899 i 1905. Les peces van ser confeccionades amb materials de qualitat i amb una ornamentació acurada i de certa originalitat, uns acabats interiors molt bons i unes puntades molt característiques que uneixen la cinta a les barnilles interiors. L’etiqueta, que duu inscrit "FANNY RICOT BARCELONA" s’acompanyava amb l’escut reial, que podria ser l’indici que aquesta modista treballava també com a proveïdora de la casa reial.

Fanny Ricot estava casada amb Ezequiel Rouvière, per aquest motiu en algunes ocasions apareix com a Fanny Ricot viuda de Rouvière. La primera referència localitzada és de l’any 1881 on l'Anuario del comercio, de la industria, de la magistratura y de la administración indicava la seva adreça al carrer Avinyó, núm. 4, a la secció de “Modas”. Allà s'hi mantingué fins que la Guía Comercial de la Provincia de Barcelona del 1887 la situava al carrer Fernando, núm. 34, com a “modista de la Real Casa”, fet que confirmaria que Ricot treballà en algunes ocasions per a la Casa Reial. Probablement va ser força coneguda a Barcelona, sobretot durant les dues primeres dècades del segle XX. Madame Fanny Ricot apareix inscrita a l'Anuari Riera dels anys 1896, 1897 i 1898 a la secció de "Modas (sombreros de señora)" i com a modista emplaçada al carrer Fernando VII, núm. 34, 2n. El 1899 apareix inscrita com a Mme. “Fanní” Ricot, probablement a causa de l'accent. L’any 1900 segueix inscrita a la mateixa adreça, tot i que a partir d’aquesta data ja no apareix més. L’any 1921 el seu renom devia haver augmentat ja que en un text sobre la inauguració d'una obra teatral publicat a la Campana de Gràcia, es feia referència a ella com a modista de la gran burgesia catalana: "Fanny Ricot ja deia a les senyores que no els hi assegurava si estarien els vestits per aquell dia. En Milà tenia tots els "cupès" compromesos, a Borsa hi havia hagut una alça extraordinària...” Malgrat conèixer-ne l’anomenada, i poder afirmar que es tractà d’una modista de prestigi, ara per ara no s’ha pogut localitzar més informació sobre la seva empresa i el seu renom.

Veure'n més +
Veure'n menys -

Context

1890-1899

La dècada dels anys 90 del segle XIX fou una moment de canvis per a la figura femenina. La desaparició del polissó suposà per a la dona una nova dimensió del vestit. Tot i seguir encotillat, el vestit femení guanyà en comoditat i moviment i retornà a una silueta natural, desapareguda des de principis de segle. Tot i així, els canvis que es succeïren al llarg d’una dècada foren molts: l’aparició i la desaparició de la cua o la forma de les mànigues foren dos elements que s’anaren modificant amb rapidesa. La faldilla adoptà, a partir de 1893, una forma de corol·la, molt cenyida als malucs i fins als genolls i oberta cap al baix.

Paral·lelament, fou durant aquesta dècada quan es popularitzà el vestit-sastre. En aquest tipus de vestit s’emprava sovint la llana, mentre que per als altres s’usaven les sedes i els teixits molt lleugers, com crespons, batistes, mussolines i gases, recobertes d’ornaments i bordats. El gust pel recarregament de brodats va arribar a incloure el brodat en els vestits de carrer i en els vestits sastre des de 1897. El brodat de llustrins va aparèixer el 1899 recobrint els vestits de festa. Va ser molt usat a la dècada següent.

Tot i aquests canvis, a principis de la dècada encara es mantenien algunes reminiscències del polissó, amb un volum situat a la part posterior i línia plana i estreta frontalment. El cos es modificava amb la cotilla, que arribava fins als malucs i corbava el cos endavant. De fet, a partir de 1898 la cotilla fou un dels elements que més canvià respecte als anys anteriors.

La faldilla s’eixamplava des dels malucs, adquirint un gran diàmetre al terra. En aquesta dècada els malucs adquiriren la rellevància que havien perdut durant el període anterior de la moda del polissó, adoptant una forma de corol·la. En un primer moment aquesta forma s’aconseguí amb l’acumulació de plecs a la part posterior i no fou fins a finals de la dècada, vers 1898, que mitjançant el patronatge i el tall de la faldilla per peces, s’arribà a la veritable forma de corol·la, molt característica de la dècada posterior. Mentre el tronc es mantenia estret i ajustat, amb les espatlles estretes, les mànigues adquiriren volum a l’espatlla, creant un fort contrast amb la cintura estreta i en correspondència amb la forma acampanada de la faldilla, i arribaren a adquirir un volum molt exagerat vers 1895. Vers 1897 s’anaren desinflant fins a assolir un volum molt natural el 1899. El cos es dividia en dos volums molt marcats i units a través de la cintura, molt fina. Les mànigues no només es bufaven sinó que en alguns casos s’omplien de buata o es reforçaven amb volants d’entretela per dins per tal que adquirissin un volum més exagerat. Per tal de donar la forma adequada a les faldilles, i tenint en compte que no comptaven amb cap estructura interior, els enagos prengueren una gran importància en aquest moment.

Al cos, els colls eren molt alts, acabats amb puntes o blonda. Es posaren de moda jaquetes curtes i capes de colls molt alts, que permetien tapar les mànigues de fanal, així com les pells, que fins aquell moment havien estat reservades bàsicament als homes. Cap a finals de la dècada la figura començà a afinar volums, rebaixant-los a les mànigues i a la faldilla. La cotilla també es modificà, adquirint una línia serpentejant o en “S” que caracteritzaria la segona part del modernisme. Les solucions aplicades als cossos eren diverses però es mantingueren al llarg de la dècada. D’un costat l’anomenat “coll fichú” o coll creuat, que s’estructurava a partir de dues bandes que naixen de l’espatlla i que confluïen sobre el ventre i, de l’altra, els cossos formats a partir d’una torera o jaqueta falsa, que creava la sensació d’un cos de dues peces. Les dues solucions coincidien a donar al cos volum a la part superior i estretor a la cintura. Una altra variant dels cossos era la brusa, més senzilla de factura, però que seguia els patrons estructurals del cos. A finals de la dècada la cintura dels cossos pujà, fins a situar-se uns centímetres per sobre del melic.

L’ornamentació era de caràcter decorativista, aplicada, i de tendència naturalista i geomètrica. Un dels elements més habituals en les peces d’aquesta dècada són les aplicacions de granulat d’atzabeja en grans superfícies o en cintes brodades que després s’aplicaven directament al vestit i que creaven un joc de llums molt característics en el modernisme. Els farbalans de punta i blonda accentuaven el moviment de les sedes del teixit. La blonda aplicada era pràcticament sempre mecànica i el dibuix que es pot observar és, en alguns casos, típicament art nouveau, amb elements florals i vegetals estilitzats seguint línies sinuoses i ondulants. Els vestits de carrer estaven confeccionats amb teixits més senzills, de cotó a l’estiu o llana a l’hivern, i la decoració aplicada era menys profusa. S’observen puntes, blonda i aplicacions de guipur. La combinació de diferents tipus de teixits que creen jocs de textures i colors, era també habitual.

...

El segle XIX fou especialment revelador en molts aspectes, sobretot pel que fa a la crisi de l’Antic Règim i a la construcció de l’estat liberal a Espanya. En termes econòmics Catalunya se situà al capdavant de la revolució industrial a nivell de l’Estat espanyol i la ciutat de Barcelona fou coneguda sota la denominació de “La fàbrica d’Espanya”. La burgesia es consolidava com la classe dominant i, amb ella, una nova manera d’entendre el comerç, el consum, l’oci i les relacions socials, així com mols altres aspectes de la vida quotidiana, cultural i econòmica.

Barcelona, que es feia cada vegada més forta com a capital europea, emprengué un creixement molt important a nivell urbanístic: més enllà dels intents de reformular l’antiga ciutat encara dins de muralles de la primera meitat de segle, s’aconseguí demolir-les vers 1854, durant el període progressista d’O’Donnell, i poder, així, pensar en un creixement real, que es veié concretat en el Pla Cerdà, després que el projecte de Rovira i Trias fora rebutjat per Madrid.

La Renaixença catalana, la voluntat de fer renéixer el català a nivell cultural i literari després d’un període de decadència, i l’aparició de les primeres forces polítiques catalanistes ajudaren a fer de la segona meitat de segle un període ric i definitori per a la cultura catalana.

Durant el segle XIX la moda, tant masculina com femenina, evolucionà de manera canviant i diversa. Mentre que el vestit per a la dona canvià dècada a dècada, fins a assolir les formes característiques el modernisme –un dels moments històricament més pletòrics– el vestit masculí emprengué un camí que desembocaria en la simplificació de les formes, els colors i els teixits, en una cerca incessant de la creació d’una imatge d’home de negocis homogènia.

L’aparició d’un gran nombre de revistes de modes, tant internacionals com en llengua castellana i catalana, la millora de les comunicacions així com de la premsa escrita en general, contribuïren a fer dels canvis del vestit una constant i en cada temporada hi havia novetats. El segle XIX fou també el segle de l’aparició del grans creadors de moda, que posaren els fonaments per al desenvolupament de l’Alta costura. A París, creadors com Worth, Doucet o Caillot Soeurs, conceberen la creació de moda com una creació d’autor, en què el nom del creador era un valor afegit a la peça. En paral·lel al que succeïa a París, a Catalunya començaren a aparèixer alguns noms reconeguts, que etiquetaven les seves peces. Curiosament, en el cas català aquests eren noms de dona, de modistes que a poc a poc havien anat consolidant el seu negoci. La primera modista que tenim constància que etiquetés els seus vestits és Virgínia Vellay, de la qual ens n’ha arribat una peça amb etiqueta que data de 1876. Però, després d’ella en vingueren moltes més: Renaud, Molist, Solà, Valls...

Veure'n més +
Veure'n menys -

Fitxa tècnica

Número d'inventari: 
5283
Tipus de peça: 
Indumentària civil femenina
Denominació de la peça: 
Cos de vestit
Procedència: 
Barcelona
Any: 
c. 1899
Etiqueta: 
Ús: 
Exterior
Tècnica de confecció: 
Mixta
Tacte: 
SuauRugós
Tipologia d'ús: 
Indumentària d'inspiració internacional
Ornamentació: 
CintaPuntaPedreria
Color: 
Negres
Material: 
Seda

Bibliografia

Valora